Edsbyns IF
Fotboll

Dam: Seger i premiären borta mot Valbo
2018-04-28 10:17
Det blev en lyckad premiär för vår del med seger 1-3 (0-1) borta mot Valbo FF på fredagkväll. Matchen spelades på Gavlevallen och det ger ju bara det en extra kick att få beträda en sån fin arena. Segern rättvis och därmed en väldigt skön start på både serien och helgen.

Valbo borta är av tradition en väldigt svår bortamatch där vi flera gånger fått stryk. Jag minns vi har vunnit en gång med 0-1 på Åbyvallen (då oförtjänt) under åren jag varit med runt damerna men igår vann vi alltså igen och den här gången helt rättvist. Valbo har tappat sin mest tongivande spelare Demi Pierre inför den här säsongen men även vi har något tapp + några nya, alltså precis som det brukar vara inför en ny säsong.

Upptakten av matchen var jämn med bra lägen för mål åt bägge håll innan vi tog kommandot mitt i halvleken och även gjorde 0-1 efter kvarten. Rena drömmålet som höll högre än div 2 klass när Amanda Källström fick en passning från Sara Lind strax utanför straffområdet och efter att ha lagt bollen till rätta så piskade Amanda upp den i vänstra krysset bakom en chanslös Valbomålvakt. Ett fantastiskt snyggt fotbollsmål! Rättvist också då vi före det hade haft en boll i stolpen och ett friläge bl.a. men även Valbo hade haft ett par "nästan-mål"-lägen så långt.

Resultatet stod sig sen halvleken ut, sen har det sett till chanser nästan hellre skulle ha varit 2-3 än 0-1 i paus men vi fick gå till vila med ledning i alla fall. Valbo avslutade halvleken bra och därmed fanns lite saker att diskutera/rätta till i paus.

Vår klart bästa period kom sen direkt efter paus där vi också avgjorde matchen. Snygga mål var det rakt igenom i den här matchen och 0-2 var ett lyft från Marie Karsbo upp till forward Camila Daza som i sin tur tog ner, vände upp och frispelade en djupledslöpande Maja Axell som var iskall i avslutet och enkelt rullade in 0-2 till oss i 49e min. Energifyllt i vårt lag efter det såklart och 0-3 kom nästan av bara farten när Maja Axell några anfall senare i sin tur satte en boll i djupet till Julia Lennartsson som i sin tur avslutade som Maja gjorde några minuter tidigare när hon behärskat rullade in 0-3 i ungefär samma nätmaska som Maja satte sin boll. Tid 57 min.

Sista fjärdedelen av matchen var det Valbo som hade det mesta av spelet men ändå mestadels utanför vårt straffområde. En gång ringde det, i 70e min när Emma Sundin också hon mycket snyggt satte 1-3 ur högervinkel otagbart i långa hörnet bakom vår duktige mv Sofia Östling. Två mål och 20 min kvar samt ett jagande hemmalag är inte så mycket marginaler att gå på men vi hanterade den situationen mycket bra och Valbo fick oss aldrig i gungning även om dom som sagt hade mycket av spelet sista 20-25 min.

Seger i en seriepremiär i div 2 tror vi inte att vi har varit med om förut, så gick diskussionen i bussen på vägen hem i alla fall och utan att ha kollat upp det så stämmer nog det. Givetvis skönt att nypa en trea direkt och dessutom på bortaplan. Dessutom rättvist då vi var vassare än Valbo spelmässigt under våra bra perioder även om Valbo sen hade kommandot i slutet av respektive halvlek.

Vi har ett otroligt härligt go i den här upplagan av Edsbyns IF (det har vi väl oftast haft annars också men känns lite extra i år på nåt vis) och bara det kan man komma långt på. Alla jobbar för alla och jag vet inte om jag har mage att namnge någon före någon annan i gårdagens match för jag tycker allihop gjorde ett fantastiskt jobb oavsett position i laget. Sen är det ofta dom som gör målen som får "rubrikerna" men utan bra lagkamrater får målskyttarna inte sina lägen heller.

Vet inte "värdet i segern" då jag/vi har rätt dålig koll på lagens slagkraft så här i början på serien. Men Valbo såg sig själv som favoriter i gårdagens match i alla fall så dom har säkert övre halvan som sitt mål. Team Hudik målas upp som seriens favorit och det tror jag är rätt men där bakom kan säkert flera lag vara med och kriga tror jag. Inbillar mig att vi av övriga lag rankas på nedre halvan av tabellen och det kan vara rätt men samtidigt i så fall också en fin morot för oss att anta den utmaningen och visa att vi kanske är bättre än så. Det får framtiden utvisa.

Fyra matcher spelas idag lördag och där får vi antagligen en bättre fingervisning hur lagen står sig mot varandra. Dagens matcher: Huge-Mohed, Stensätra-Team Hudik, Stöde-Hille och Skutskär-Iggesund.

Vår nästa match spelas hemma på Ön nästa lördag 5 maj kl 12.00 då vi möter Mohed.