Edsbyns IF
Fotboll

Dam: Skrällseger mot Ljusdal i DM!
2019-03-29 12:34
Vi stod för en rejäl skräll när vi igårkväll slog ut fotbolls-Hälsinglands flaggskepp Ljusdal i DM-semifinalen hemma på Ön med 3-2 (3-1)! Segern grundlades av en mycket stark första halvlek av oss vilket gav oss marginal nog att stå emot Ljusdals forcering i andra halvlek.
Det ska undertecknad säga direkt att det trodde jag inte att vi skulle kunna besegra årets upplaga av Ljusdal! Det var också ett Ljusdal som kom så ordinarie man kunde denna kväll, Matilda Wennberg, Leneli Grönoset och mv Linnea Lif Jonsson saknades p.g.a. sjukdom, i övrigt var Ljusdal ordinarie. Ljusdal rivstartade också i bra tempo och man tänkte direkt att det här kan nog bli en körig kväll! Men vi växte in i både match och tempo nästan direkt och i duellspelet i framförallt första halvlek var det vi som vann säkert bortåt 70% av kamperna.

Även spelmässigt så gjorde vi en närmast exemplarisk insats i första halvlek och ska man bedöma första 45 min i ren fotbollskvalité så överglänste vi faktiskt Ljusdal där. Ljusdal spelade ganska stressat och slarvade i passningsspelet medan vi spelade med ett större lugn och med mer kontroll. Sen på topp hade vi också vår torped Camila Daza som flera gånger helt ensam med framgång sysselsatte Ljusdals mittförsvar i första halvlek. Vi fick också en tacksam upptakt då Ljusdal nickade in vår första hörna i egen bur fram till 1-0 till oss redan i 4e min. Det gav oss både arbetsro och självförtroende och vi vann alltfler dueller i matchen efter det och när vi hade bollen så spelade vi som sagt en kontrollerad fotboll som också skulle utmynna i fler mål framåt.

Julia Lennartsson och Maja Axell hade två bra lägen som dom skapade på egen hand i 17e och 29e min innan så vår Camila Daza, på underbart spelhumör, ordnade en straff åt oss i den 31a min. Fanny Gunnarsson satte straffen stupsäkert i nät och vi ledde 2-0 efter halvtimmen. Sett till skapade målchanser så långt var det helt rättvist med två måls ledning för oss, Ljusdal så långt rätt uddlösa framåt.

Det skulle komma än mer fem minuter senare! Camila igen fick en boll i djupled och det blev en löpduell mellan Camila och Ljusdals mittbackar från mittlinjen och mot mål. Camila löpte till sig ett försprång men från andra hållet kom Ljusdals mv vilken Camila också slog bollen förbi varpå hon fällde Camila. Solklar frilägesutvisning i vår bok men inte i domarens. Gult kort och frispark någon meter utanför straffområdet var det i domarens bok. Fram klev Evelina Eklund som hon inte gjort annat och bollen slogs över muren och in i vänster kryss. Snyggt mål och 3-0 efter 36 min! Å nej, det var ingen dröm, det var sant!

Ljusdal skulle hinna reducera innan paus. Här kom nästa konstiga bedömning då Marie Karsbo i en duell en mot en där hon var steget efter fläkte sig fram och fick tån på bollen precis innan Ljusdals fw var på väg att komma loss. Bollen rann vidare till Marie Häggblom i målet och vad händer? Jo domaren blåser för avsiktlig bakåtpassning! Han bad om ursäkt för den bedömningen efteråt vilket var snyggt men Ljusdal tackade ju och tog emot och satte 3-1 på den genom Sanna Signuel.

3-1 i paus och vi behöver inte be om ursäkt för det. Vi följde vår matchplan bättre än Ljusdal och visade dessutom en härlig inställning till uppdraget!

Tidig reducering till 3-2 av Ljusdal i andra halvlek (50e min) och nu förväntade man ju sig en riktig forcering. Den kom väl också kan man säga, eller man kan säga att det var ett malande övertag för Ljusdal i hela andra halvlek. Men Ljusdal klarade ändå inte av att luckra upp vår defensiv utan det tog oftast stopp innan man kom in i straffområdet. Det som var farligast var Ljusdals hörnor som var rätt många i andra halvlek. Vi krigade och löpte och löpte utan boll och klockan tickade på (rätt sakta) och vips så var den uppe på 90 min. Två minuters tillägg fanns tydligen också att tillgå vilket jag inte minns när dom tillkom (en min hade varit ok för en huvudskada) men vi redde ut även det även om Ljusdals där hade tre hörnor!

Segern såklart en riktig fjäder i hatten för oss. Inställningsmässigt också rättvist att vi vinner även om Ljusdal spelmässigt hade ett bra grepp om spelet i andra halvlek. Det gäller dock att klara av att omsätta såna övertag i form av mål också.

Hela vårt lag gjorde en helgjuten både arbets- och spelmässig insats så ingen ska en sån här kväll egentligen framhållas före någon annan. Dock hade vi nog inte rett ut det här utan våra tre musketörer på innermittfältet i form av Maja Axell, Rebecka Östling och Sara Lind. Vilket jobb dom gjorde alla tre! Vår mittfältschef Rebecka hade sannolikt fått pris som matchens lirare om det hade delats ut ett sånt men samtidigt kan inte hon vara så bra som hon är/var utan att lagkamraterna är bra heller. Så som sagt, ALLA gjorde en helgjuten insats vilket ju också är ett måste om man ska kunna rubba lag av Ljusdals kaliber.

Segern innebär att vi är klar för DM-final där vi ska möta segraren mellan Team Hudik och Bollnäs som möts i den andra semifinalen på torsdag nästa vecka. När DM-finalen spelas är ännu inte fastställt.