Edsbyns IF
Fotboll

Dam: Bortaseger i premiären
2019-05-05 10:15
Vi stod inför en svår bortamatch i premiären då vi hade att möta ett av seriens topplag i form av Skutskär. Efter en riktig kämpainsats mer än skönspel kunde vi ändå åka därifrån med tre poäng efter seger med 1-4 (0-1) och därmed fick vi en mycket bra start på seriespelet.
Resultatet 1-4 till oss speglar inte den här matchen, det ska sägas direkt. Vet inte hur man ska formulera det men som det brukar vara populärt att uttrycka sig idag så "hittade vi vägar att vinna matchen" även om Skutskär spelmässigt hade stora delar av den här matchen.

Vi hade inför match stor respekt både för både motstånd och underlag (våra första steg för säsongen på naturgräs) och pratade inför match att spela ett lite lägre försvarsspel än vi normalt brukar och sen ta det därifrån. Kontentan av det blev ju också att vi automatiskt överlät lite av bollinnehavet till Skutskär. Hade matchen spelas på Ön hade vi inte valt den här taktiken. När vi summerar matchen kan man ju ändå inte säga att taktiken var fel även om vi inte tycker att vi gjorde en speciellt stark spelmässig insats men vi slet hårt i defensiven och var effektiva framåt vilket blev avgörande.

Matchen började i högt tempo och det var bra tryck i matchen framförallt första 20 min med rejäla närkamper och ingen som klev undan. Jätteläge för Skutskär i 5e min som vi redde ut och sen kom vi in lite bättre i det hela och skapade lite framåt själva också. Efter kvarten kom halvlekens enda mål då vi stressade fram några misstag i Skutskärs backlinje som till slut utmynnade i straff för oss då Camila Daza fälldes av Skutskärs mv i utkanten av straffområdet. Fanny Gunnarsson satte straffen lågt i mål och vi fick det viktiga första målet i matchen.

Sista halvan av halvleken tog Skutskär över ganska markant och vi fick mest försvara oss in till pausvilan och vi får vara glada att vi hade nollan intakt så långt. Magkänslan var att det krävdes en oerhörd arbetsinsats för att hålla undan i andra halvlek men tjejerna var överens om att ta den kampen.

Andra halvlek spelades mest på vår planhalva och flera gånger under halvleken var känslan att "det här kommer aldrig att gå". Då fick vi målmässigt ändå en bra start på halvleken då vi tilldömdes vår andra straff när denna gång Stina Torvidsson vältes över ända i straffområdet efter en stark individuell insats. Fanny klev fram till straffpunkten för andra gången och satte den här lika otagbart som den första och vi ledde 0-2 efter 48 min. Bra gjort att sätta den då det blev spelstopp p.g.a. diskussioner innan straffen kunde slås.

Vi hann dock inte riktigt landa i vår 0-2 ledning då Skutskär reducerade i 52a min via ett instick i djupet och friläge med mål som följd. Målet gav givetvis hemmalaget mycket energi och det kändes som väldigt långt kvar av matchen i det läget. Men vi betade av period för period utan att släppa till speciellt många lägen ändå även om man i 68e min var beredd att notera 2-2 men en räddning på mållinjen räddade oss undan kvitteringen.

När klockan till slut tickade in på sista kvarten så syntes ändå tendenser på att Skutskär började mattas. Vi kunde stundtals flytta upp spelet lite och då Skutskär flyttat upp mer folk på offensiv mark fanns ju ytor på deras planhalva för framförallt Camila Daza som gjorde en vass slutkvart och var delaktig i vårt avgörande. 1-3 gjorde Camila helt på egen hand då hon fick boll nere vid vänster hörnflagga. Därifrån dribblade hon sig in efter kortlinjen innan hon skapade sig en hyfsad vinkel för att prickskjuta 1-3 i bortre burgaveln, tid 85 min. Stark insats!

Camila var även den som frispelade Julia Lennartsson som ur friläge i 88e min satte den definitiva spiken fram till 1-4 till oss. Om än siffrorna inte alls speglar matchbilden i sig så är det ju oerhört skönt att vinna såna här segrar. Skutskär var så starka som vi föreställde oss. Dom spelar väldigt mycket i djupled och jobbar stenhårt när vi har boll på egen planhalva så det är ett tungt och jobbigt lag att möta. Därför en rejäl bedrift att åka därifrån med 3p tycker jag. Sticker ut hakan och säger att jag tror vi är enda lag i serien som kommer att vinna borta mot Skutskär! Få se så småningom om den analysen stämmer.

Vi slet som ett lag denna dag och ingen sticker ut jättemycket individuellt. Vår backlinje gjorde dock en heroisk match som orkade stå emot i 90 min med det tryck Skutskär skapade vilket förtjänar överbetyg. Fanny drar dit två stensäkra straffar vilket inte heller inte är så bara att göra, dessutom i viktiga delar av matchen bägge två.

Vi mår bra av det här över helgen här innan det är dags att ladda upp för hemmapremiären kommande ONSDAG 8 maj kl 19.00 då vi möter Bollnäs hemma på Ön. Kom gärna ner och stötta oss då!